Mielikuvamarkkinointia

Varsin mega tötteröksi

Harvoin nykyään enää juuri mitään markkinoidaan pelkkänä tuotteena tai palveluna. Pääasiassa tänä päivänä markkinoidaan mielikuvia ja hyvä niin, useimmitenhan asiakas on hankkimassa ratkaisua ongelmalleen ja se mitä hän etsii, on hänen mielikuvansa siitä mikä ratlaisun tulisi olla

Geoffrey James, tunnettu myyntialan kirjoittaja mainiolla Salesmachine -blogilla antaa tästä hyvän esimerkin kirjoituksessan ”How to Qualify Leads”:

 

.

If you’re selling security software, rather than the “our software is industry-leading, third-generation, and robust” message you got from the marketing group, try something like “what do you plan to say to the CEO when hackers steal your customers’ credit card numbers?”

Mielikuvien markkinoinnissa, oli se sitten tietoista tai ei, tulee kuitenkin olla varovainen. Tästä tullaankin kuvaan: Olin aiemmin keväällä ostamassa jäätelötötteröä ja mielessäni oli kuumassa säässä kahden pallon tuutti. Tyttö ehdotteli kolmen pallon megatötteröä ja ostinkin sen. Senhän nyt täytyisi jo mega -sanankin vuoksi olla oikein kaikkien jäätelöiden isoäiti!

Sain käteeni kuvan mukaisen viritelmän, josta jo ennen kuvaamista vähän haukkasinkin, mutta tosiasia käy ilmi. Pallot olivat todella pieniä, alle kanamunan kokoisia. Hintaa oli lähes 5 euroa. Mitä megaa tässä on?

Tämä megatötterö ei täyttänyt markkinoinnillisia odotteitaan omistajallekaan pikkukylämme ainokaisella kesäjäätelökioskilla. Olen nimittäin siitä lähtien kiertänyt kopin kaukaa, mikä useamman alaikäisen lapsen isän ollessa kyseessä on aika huonoa markkinastrategiaa kopin omistajalta.

Tässä siis jo pelkkä sana ”mega” herätti tiettyjä odotuksia. Markkinoinnissa kannattaa pitää huoli siitä, ettei odotusten ja tosiasioiden välillä ole liian suurta ristiriitaa, muuten se kääntyy äkkiä itseään vastaan.

Toinen strateginen markkinointikyseenalaisuus olivat taannoiset Nokian ilmaiset kartat. nopeasti kävi ilmi, että ne koskevatkin vain osaa uudempia laitteita. Tarkoituksena oli ilmeisesti vauhdittaa koneen vaihtoa uudempaan, mutta monen kohdalla seurauksena oli hiukan suurempi vaihdos; samalla vaihtui puhelimen merkkikin.

Kummassakin tapauksessa loukattiin oikeudenmukaisuuden tunnetta ja markkinoinnissa siitä seuraa yleensä ”jaloillaan äänestäminen”