+358(40) 58 26162

Lisäarvo on asia, josta kaikki puhuvat, mutta puheista ei monikaan oikein saa normaalissa toiminnassaan mitään konkreettista irti.  Konsensuksessa hymistelevä, asioista tavallisesti hyvin perillä oleva, tai ainakin niistä usein meteliä pitävä konklaavi toteaa yhteen ääneen, että sitä kuuluisaa lisäarvoa pitäisi vain saada jatkuvasti aikaan.  Siis sitä,  mistä asiakkaat ovat valmiita maksamaaan.

Sinänsä lisäarvon tuottoa on esimerkiksi moni pienyrittäjä kyllä tottunut toteuttamaan toiminnassaan, oli kyseistä toimintaa sitten kutsuttu millä nimellä hyvänsä. Pöydällä olevan leivän määrä kun on siitä kiinni joltisenkinmoisella korrelaatiolla. Markkinoiden palaute kun on yleensä nopea. Isommissa yrityksissä ei aina ja etenkään kaikilla tasoilla tunnuta oikein ymmärtävän mitä lisäarvo ylipäätään on, kuinka sitä luodaan ja mitä koko käsitekehys oikein tarkoittaa. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme. Tämäkin on termi, joka on jo kuluttanut itsensä loppuun.

Sarjassamme hyödyllisiä ajatusrakennelmia ja muita merkittäviä kuvia esittelemme ajatusrakennelman tämän maankuulun lisäarvon käsitteen paremmaksi ymmärtämiseksi. Malli on erityisesti käyttökelpoinen B2B -liiketoiminnassa, mutta asiat soveltuvat myös kuluttajabisnekseenkin. Mallia käytetään monessakin yhteydessä, tässä se on allekirjoittaneen kääntämänä, originaalimpaa ajattelua edustaa esim. professorit Anderson ja Narus. [1]. Olkaa hyvä:

Lisäarvontuottoprosessi

Lisäarvontuottoprosessi

Kysymyksiä herää yleensä oitis. Mitä konkreettista iloa ja varsinkin hyötyä tästä on? Voiko tätä sinänsä näppärää kuvantoa käyttää johonkin oleelliseen ja tarpeelliseen?

Voi kyllä. Aivan ensimmäiseksi on syytä huomata, että lisäarvo ei ole möhkäle, joka tuotetaan jostain jollakin salaperäisellä tavalla. Se jakautuu osiin, jotka on helpompi ja kannattavampi työstää.

Kuulostaa itsestään selvältä. Aina ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että norsua usein todellakin tulee syödä pala kerrallaan ja norsunpaloittelun anti tässä tapauksessa on kohtalaisen selkeä lista palasista, joihin lisäarvon tavoittelija voi suurennuslasinsa kohdistaa. Palaan yksittäisiin osiiin myöhemmissä kirjoituksissani

 

__________________________

[1] Anderson, J., Narus, J. 2003.  Business Market Management: Understanding, Creating and Delivering Value. Prentice Hall; 2nd edition (November 24, 2003). 480 p.